

De iep is nooit weggeweest, maar het scheelde weinig. Van de oorspronkelijke 1,25 miljoen Nederlandse iepen in 1930, overleefde slechts vijf procent de iepziekte. Gelukkig is deze ziekte door effectieve bestrijding en introductie van meer resistente rassen sinds enkele jaren tot staan gebracht.
Inmiddels is de karakteristieke boom in Fryslân aan een nieuwe opmars begonnen. Niet in de laatste plaats dankzij de projecten:
Dankzij beide initiatieven zijn er tussen 2011 en 2020 maar liefst 13.000 iepen herplant in grote delen van Noord-, Midden- en Zuidwest-Fryslân. Dit mede dankzij de financiële steun van de provincie Fryslân en het Waddenfonds.
Van recente datum is het Waddenfondsproject ‘Bomen in het Waddenlandschap’ dat vanaf 2020 gaat lopen en goed is voor de aanplant van 2700 bomen, van verschillende soorten, langs de Friese en Groninger Waddenkust. Het is een eerste aanzet om de verwacht kaalslag ten gevolge van essentaksterfte een halt toe te roepen.
Een voorzichtige schatting leert dat er in Fryslân tot 2025 zo’n 12.000 zieke essen gekapt moeten worden. De jaren daarop dreigt een verdergaande kaalslag onder het geschatte bestand van zo’n honderdduizend essen. De ziektepercentages variëren per regio tussen de tien en vijfentachtig procent.